izmit yerden ısıtma

izmit su tesisatçısı Kocaelinin tüm ilçelerinde su tesisatı işleriniz kaliteli malzeme ve kaliteli işçilik ile uygun fiyatlara yapılır

izmit yerden ısıtma

Köseköy Su Tesisatçısı

0552 735 80 49

0 539 646 09 75

Günümüzde ısıtma sistemleri artık geleneksel yöntemleri geri bırakmışa benziyor. Yerden ısıtma sistemlerini bu bağlamda değerlendirebiliriz. Son dönemlerde yaygınlığı artmaya başlayan bu özel ısıtma sistemleri; gerek düşük kurulum maliyetleri, gerekse de her mekana pratik şekilde uygulanabilir olmasıyla öne çıkıyor. Yaşam kalitesine kattığı değer bir yana, bu tip sistemlerin uzun ömürlü olması, yine aynı şekilde en önemli tercih edilme sebepleri arasında dikkat çekiyor. Yerden ısıtma sistemleri ilk zamanlar genelde ticari mekânlarda tercih ediliyordu; ancak son dönemlerde konutlarda da taleplerin oluşmaya başlandığı görülüyor. Bu nedenle de “yerden ısıtma nedir?” sorusunun cevabı daha da bir önem kazandı.

Türkiye’de ısıtma, hala enerji gider kalemleri arasında liderliğini koruyor. Ne yazık ki enerji kaynakları her geçen gün biraz daha tükenme noktasına geliyor. Kitleler henüz bunu tam anlamıyla kavrayamamış olsa da dünyada yer alan doğal kaynakları kullanabilecek pek bir zamanımız kalmadı. Bu durum teknolojik çözümleri zorunlu hale geldi. Enerji tasarrufu ya da enerji verimliliğini odak noktasına koyan her üretim çok daha değerli hale geldi. Yerden ısıtma sistemi tam anlamıyla enerji verimliliğine kanalize olmuş bir teknolojidir. Birim enerji üstünden çok büyük hacme sahip olan bölgeleri dahi ısıtmak bu teknoloji ile mümkün hale gelebiliyor.

iStock 866522294 content 1400x788@2x

Yerden Isıtma Nedir ?

Yerden ısıtma sistemleri en basit ifadeyle, iş yerlerinin ya da konut tipi yapıların taban bölümünden özel tekniklerle ısıtılması anlamına gelir. Sistemin temel işleyişinde “Isınan hava yükselir” mantığı söz konusudur. Bu nedenle ayak tabanlarından başlayıp başa kadar tatmin edici sıcaklıkları kolayca hissetmek mümkün hale gelir. Kullanıcılara çok özel bir konfor alanı yaratan sistemde iki temel uygulama söz konusudur. Bunlardan biri elektrikli ısıtma sistemleri, ikincisi ise sulu yerden ısıtma sistemleridir. Elektrikli sistemde elektrikten elde edilen enerji tamamen ısı enerjinse dönüştürülür. Bu noktada rezistans kablolarından faydalanılır. Bunlar bazı kaynaklarda ısıtma kabloları olarak da bilinir. İkinci yöntem olan sulu yerden ısıtmada ise dahili olmayan bir kaynakta su özel olarak ısıtılır. Bu su, zemin içine döşenmiş olan borularda döndürülür. Her iki sistem de çok etkili sonuçlar verir; ancak her iki sisteminde kendine özgü belli artıları ve eksileri bulunuyor. Bu birbirinden bağımsız olan yöntemlerin ortak yönü ise ısının homojen biçimde dağılmasına olanak tanımalarıdır. Ayrıca her iki yöntemde de enerji verimliliği temel gayedir.

 

Yerden ısıtma sistemlerinin son dönemde önemli bir ivme kazandığı görülüyor; ancak esasen bu özel ısıtma sistemi geleneksel anlamda uzun yıllardan bu yana kullanılıyor. Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın pek çok bölgesinde alttan ısıtma sistemleri, teknolojiye adapte olmuş biçimleriyle yeniden gündemde. Yerden ısıtma sistemlerinin verimli bir yöntem olması, düşük maliyetler sunması ve en önemlisi pek çok mekana uygulanabilir olması, onu daha da cazip hale getiriyor. Bu sistemlerin zaman içinde teknolojiyle beraber kabuk değiştirdiğini söyleyebiliriz. Günümüzde yerden ısıtma sistemlerinde elektrikli, karbon filmli ve sulu gibi türlerden söz edebiliriz. 

Sağladığı avantajlardan dolayı özellikle sulu alttan ısıtma, diğer türlerin biraz daha önünde yer alıyor. Bu yerden ısıtma türünün en önemli özelliği ısıyı dahil olduğu atmosfere eşit ve adil bir şekilde yaymasındaki beceridir. Bu sistem, mekanı daha boyutlu ve işlevsel kullanmanıza olanak tanır. Yaşam kalitenizi arttıran sulu alttan ısıtma sistemleri farklı türlerdeki vanalara çok kolay bir şekilde adapte olabilir. Termostatik ya da otomatik vanaları örnek olarak göstermek mümkündür. Ayrıca ısı kaybını önemli ölçüde önleyen bir sistem olduğu için %100 performansla çalışır. Şimdi sulu yerden ısıtma sistemlerine biraz daha yakından bakmaya ve “Sulu yerden ısıtma nasıl yapılır? gibi sorulara yanıtlar aramaya çalışalım

 

Sulu Yerden Isıtma (Alttan Isıtma) Nedir?

Sulu yerden ısıtma, alttan ısıtma sistemlerinin popüler bir türü olarak bilinir. Bu özel ısıtma sisteminin bugün evlerde, büyük otellerde, villalarda, ofislerde rahatlıkla kullanıldığını görüyoruz. Uygulama alanlarında zemine izolasyon materyallerinin üzerine plastik borular döşenir. Daha sonra söz konusu borulara besleyiciden su getirilir. Bu işlemi sistem içinde kolektörler sağlar. Kollektörler sistemin  belli safhalarına montajlanır. Sulu yerden ısıtma teknolojisi, günümüzde çok geniş mekanları eşit bir şekilde ısıtmanın en etkili yöntemlerinden biri olarak görülür. Pratik ve sağlıklı olmasının yanında uzun ömürlü kulanım garantisi vermesinden dolayı memnuniyet yaratan sistem, profesyonel ekipler tarafından oluşturulur. Ana dağıtıcı ve borular, sistem içinde farklı ısıtıcı kaynaklarından yararlanabilir. Örneğin güneş enerjisinden faydalandığı zaman ekonomik açıdan sonuç çok daha olumlu yönde olur. 

Sulu yerden ısıtma maliyeti için en başta ödediğiniz rakamlar sayesinde aylık fatura ödemeleriniz oldukça düşecektir. Fiyat performans açısından en önemli sistemlerden biri olduğu için her geçen gün daha çok kullanıcı tarafından keşfediliyor. Sulu yerden ısıtma fiyatları bu anlamda kurulum aşamasında her ne kadar belli bir çıtanın üzerinde olsa da zaman içinde sağladığınız tasarrufla ekonomik açıdan doğru bir tercih yaptığınızı göreceksiniz. Söz konusu sistemi harekete geçiren suyun ortalama 30-40 C civarında olması sonuç almak adına yeterlidir. Bu dereceler dahi bu büyük sistemi aktif olarak çalıştıracaktır. Sulu alttan ısıtma teknolojisinde borulardan geçmekte olan su devir daim yapar. Isı kaybının olmaması, bundan kaynaklanır. 

Yapılara sorunuz şekilde sistemi entegre etmek adına mutlaka kaba inşaat öncesinde aksiyon alınmalıdır. Eğer kaba inşaat tamamlanmışsa yine çözüm üretmek mümkündür; ancak bu zamanı ve maliyetleri bir nebze artırabilir. En azından taban döşemeleri yapılmadan veya tadilatla alakalı süreç sona ermeden sistemin döşenme işlemi mutlaka gerçekleştirilmelidir. Türkiye, sulu borulu yerden ısıtma sistemleriyle yeni tanışmıyor. Çalışma mantığı aynı olmak kaydıyla bu sistem 1980’lerden bu yana bir şekilde çeşitli alanlarda uygulanıyor. Binlerce metrekarelik alanlarda bile normal ısıtma sistemlerine önemli bir alternatif olarak değerlendirilmiştir. 

 

Sulu Yerden Isıtma Sisteminin Kullanım Alanları

Polimer boruların kullanıldığı sistem, birbirinden farklı yapıda olan pek çok mekanda rahatlıkla uygulanabiliyor. Zaten yukarıda da söz ettiğimiz üzere bu sistemin en önemli tarafı kolay uygulanabilir olması. Yapının ne olduğundan ziyade hangi aşamada olduğu önemli olan noktadır. Günümüzde bu ısıtma sistemi; dairelerde, villalarda, camilerde, hastanelerde, hamamlarda, havuzlarda kullanılır. Ayrıca kombi, ısı pompası ya da güneş enerjisi gibi sistemlere hemen uyum sağlayabilir.  Bu arada “Yerden ısıtma üzerine ne döşenir?” sorusu, kullanıcılar tarafından sıklıkla sorulan soruların başında geliyor. Bu sistem için herhangi bir zemin kısıtlamasından söz edilemez. Doğal taşlardan fayanslara, mermerlerden parkelere dek her türlü zemin tercihinde sonuç vermeye devam edecektir. Bu nedenle kendinizi zemin tercihi konusunda sınırlandırmanıza hiç gerek yoktur.

 

Alttan Isıtmada Ne Tür Malzemeler Tercih Ediliyor?

Sulu alttan ısıtma sistemlerinde ayrı ayrı işlevlere sahip olan materyallere başvurulur. Bu malzemeler arasında doğal olarak en kıymetlisi ısıtma borularıdır. Isıtma borularının niteliği sistemin kalitesini büyük oranda yansıtır. Sıcak sular tamamen bu boruların içinden geçer. Çapları genelde 14 ile 20 mm arasında değişkenlik gösterir. Sistemin uzun seneler boyunca sorunsuz biçimde sonuç vermesini sağlar.  Diğer yandan 5 cm yüksekliğindeki modülasyon panelleri de aynı şekilde sistemin önemli bir parçası olarak kabul görür. Bu paneller bilhassa ısı yalıtımının sağlanmasında kullanılır. Bütün bunlar zeminin altında yer aldığı için ve sağlam bir şekilde gizlendiği için kimsenin görebilmesi ya da fark edebilmesi imkânsızdır. 

Kullanıcılar zeminin üst bölümünde yalnızca dağıtım kutusunu görebilir. Bunlar çerçeveli kolektörler olarak da tanımlanabilir. Kolektörler kendi içinde ana vana termometre, doldurma musluğu, plaket gibi alanlara sahiptir. Bunların ayrıca ayarlanabilir çerçeveleri söz konusudur. Tüm bu önemli materyallerin yanında boru tutucuları, köşe düzeltme aparatları, kolon hattı ve sinyal güçlendirici gibi malzemeleri de sıralamak mümkündür. Hatta zaman zaman yoğuşma sensörlerine de ihtiyaç duyulabilir. Des Enerji Sistemleri olarak sistemlerimizde Wavın, Danfoss, Rehau ve Despor gibi önemli ve referansları sağlam markaları tercih ediyoruz.

 

Yerden Isıtma Sistemi Ne Şekilde Çalışır?

Diğer bütün yerden ısıtma sistemlerinde görüldüğü üzere bu sistemde de ana mantık, atmosferdeki ısı ihtiyacını, doğrudan zeminden besleme üzerine kuruludur.  Amaç mekan içindeki atmosfere homojen düzeyde bir ısıyı dahil etmektir. Sistemin ana omurgasını ısıtıcı borular oluşturur. Borular, modülasyon panellerinden destek alarak zeminin alt bölümüne inşaat aşamasında yerleştirilir. Su merkezi ısıtıcı tarafından ısıtılır. Ardından depolarda toplanan su, katlar arasında yer alan kolektörler üzerinden, devir daim yöntemiyle borulara aktarılır. 

Termostatlar bu aşamada ortam sıcaklığını istenildiği düzeye çeker. Bu termostatlar manuel ya da otomatik olabilir. Sıcaklıklar genelde 28 C ile 36 C arasında bir sıcaklığa sabitlenir. Sağlıklı ve istikrarlı bir ısıtma yöntemi olan sulu alttan ısıtma, geniş alanlarda dahi başarılı şekilde sonuç verir; ancak sistemin devreye girmesi birkaç saati alacaktır. Bu nedenle kapatılmaması ve belli bir seviyede çalıştırılmaya devam etmesi tavsiye edilir. 

Alttan Isıtma Sistemi Avantajları

Sulu yerden ısıtma teknolojisinden yararlanan kullanıcılar pek çok avantajla karşılaşacaktır:

  • Her şeyden önce sulu alttan ısıtma sistemleri maliyeti oldukça makul düzeydedir. Özellikle alttan ısıtma m2 fiyatı üzerinden değerlendirildiğinde diğer sistemlere kıyasla daha uygun olduğu görülecektir.  
  • Yaşam alanlarınız için son derece sağlıklıdır. Toz vs. oluşumlara olanak tanımaz.
  • Homojen bir dağılım sunduğu için her tarafı eşit ısıtır. Odanın bir bölümü soğuk bir yanı sıcak kalmayacaktır.
  • Sulu yerden ısıtma sistemleri fiyatları ne olursa olsun, aylık fatura ödemelerinde de göreceğiniz üzere, diğer ısınma yöntemlerine göre %20 tasarruf sağlanır. 
  • Dekor yaratma süreçlerine olanak sağlar. Bu tip girişimlere engel olmaz.
  • Katlar arasında ısı yalıtımı sağlar.
  • Alttan ısıtma sistemleri sağlıklıdır. Yerden ısıtma toz yapmaz, mite böceklerinin yaşamasını desteklemez. Çünkü hesap edilerek bulunmuş, ihtiyaca uygun ısı miktarları ile uygulanan yerden ısıtma sistemleri, yapılarda insan anatomisine uygun ve üniform bir yaşam ortamı yaratır.
  • Sağlıklı bir insanın çevresindeki bulunan hava sıcaklığı 20 ile 22 C dir. Sağlıklı bir insanın koltuk altı sıcaklığı ise 36,5 C dir. Ayak taban yüzeylerinin ise 23-25 C de tutulması en idealdir. Bundan dolayı 23-25 C tutulmak istenen ayak taban sıcaklığına yakın bir döşeme ısısı sağlığımızı ve konforumuzu devam ettirecektir.
  • Isıyı homojen dağıtması sebebi ile mekânın her yerinde ısı derecesi aynıdır.
  • Yerden Isıma sistemi ekonomiktir. İlk yatırımda diğer kaliteli ısıtma sistemlerinden %20, işletme giderlerinde %50 tasarruflu sağlaması ve bakım giderlerinin çok az oluşundan dolayı daha ekonomiktir. Radyatör Sistemleri en az 70-80 derece sıcak su ile çalışırken, yerden ısıtma sistemi 40-45 derece mertebelerinde çalışır.
  • Oda içerisinde radyatör v.b ısıtıcılar olmadığından dolayı arzu edildiği gibi dekor yapılma imkânı sağlar. Bina zemininin tamamına izolasyon yapıldığından katlar arasında ısı yalıtımı ve ses izolasyonu sağlanmaktadır.

Gerek fiyat gerekse de uygulamaya dair aklınıza gelen tüm soruları Des Enerji olarak cevaplamaya hazırız.

 

Sulu Yerden Isıtma Kulanım Alanları

  • Konut (Daire, Villa) ,Okul, Hastane, Cami, Toplu konutlar (Kooperatif), Türk hamamı, Yüzme havuzları, Kış bahçeleri, Seralar, Hava alanları, yollar vb. tüm mekânlarda kullanılabilirler.
  • Kombi, kazan, ısı pompası veya güneş enerjisi sistemine kolaylıkla entegre olabilen sistemlerdir.
  • Yerden ısıtma uygulamalarında sanılanın aksine herhangi bir zemin tipi kısıtlaması yoktur. Doğal taşlar, parkeler, seramik ve fayans çeşitleri, ahşap uygulamaları ve mermerler ile kullanılabilir.

0552 735 80 49

izmit su tesisatçısı

Kocaelinin tüm ilçelerinde su tesisatı işleriniz kaliteli malzeme ve kaliteli işçilik ile uygun fiyatlara yapılır

0552 735 80 49

error: Content is protected !!